laupäev, 22. detsember 2007

Kes on kurdid?

Kurdid on suur(yle 45 miljoni) ja kummalise saatusega rahvus, kellel pole olnud (1 erand, sellest hiljem)ega ole ka praegu oma riiki. Praegu on Iraagis kyll Kurdistani alal autonoomia ja Iraagi president Jalal Talabani on kurd, aga vastuolu Iraagi araablastest ja kurdidest elanikkonna vahel pysib. Tyrgis elavate miljonite kurdide olukord on veel hullem, sest Tyrgi valitsuse ametlik seisukoht on Lausanne rahulepingust lähtuvalt(24.07.1923) selline, et kurde pole olemas.Ja kui neid pole olemas, siis ei saa neil olla ka autonoomiat ega inimöigusi.Tyrgi ida osas on tegelikult 18 kurdi linna, sealhulgas suur linn Diyarbakir. Tyrgi EUga liitumise projekt on kyll toonud kurdi probleemi ja koos sellega ka nende olemasolu, pinnale, kuid selles kysimuses tammutakse juba aastaid samal kohal ja viimased uudised on hoopis hullud: Tyrgi koguni ryndab Iraagi kurde. Veel elab kurde Iraanis ja väike osa elas-elab endise NL nyydse Georgia alal(yle poole miljoni)ja Syyrias(yle 2 miljoni). UNPO (Esindamata rahvuste organisatsioon) nimekirjas on nii Iraagi kui Iraani Kurdistan.Ja Saddam Husseini verise massimörva poliitika eest pagenud kurde on kogu maailmas, kokku miljoneid. Eestlased ehk mäletavad 1996 aasta sygisel meedias ilmunud teadet kurdi pögenikest. Kuna Eesti ei olnud tollal valmis pögenikke vastu vötma, saadeti kogu seltskond Soome. Nende hulgas oli ka minu praegune abikaasa Bahadin, kellega tutvusin Lahtis. Lahtis elab sadakond kurdi. Mu mehe tuttavaid kurde leidub igas maailma nurgas: Saksas, Hollandis,kus elab ka ta exnaine ja tytar,Kanadas,Rootsis jne.jne.
Mu mees vördleb kurde indiaanlastega. Kurdid olevat iidsetel aegadel välja rännanud praeguse Saksa alalt ja elanud kunagises Mesopotaamias. 19. sajandil asetses Kurdistan, sellal 16 vyrstiriigina, Otomanide impeeriumi (endine Tyrgi) ja Pärsia(Iraan) piiril. Otomanide sultan ja pärsia shahh södisid omavahel ja liitusid aeg-ajalt yhe vöi teise kurdi vyrstiga, aga yldiselt elasid kurdid mägedes muust maailmast eraldatud elu. Euroopas puhkenud rahvusromantika kurdideni ei jöudnud. Kurdi rahvuseepos Mem u Zin(Memi(mees) ja Zini(naine) armastuslugu)ilmus juba 1695 aastal.Ehmede Xani kirjutas suulise pärimuse yles samal viisil kui hiljem Elias Lönnrot koostas Kalevala. Kurdid töusid aegajalt mässule, aga nad suruti alati maha ja järgnenud karistusoperatsioonid hävitasid massiliselt kurdi elanikkonda.
Ainus kunagi eksisteerinud kurdiriik rajati 1946 NL toel Kurdistani Iraani alale. See oli Mahabadi Vabariik.Vaid aasta pärast riigi rajamist jöudsid Stalin ja Iraani shahh omavahelistes probleemides kokkuleppele ja NL löpetas kurdide toetamise. Mahabadi juht Qasi Mohammed poodi 31.3.1947. Tema ausammas seisab praegugi Suleimania linnas Iraagi Kurdistanis.
Kommunism on kurdide seas mönel määral praegugi levinud, kohtasin Lahtis ka kommunistist kurdi. Ma pyydsin talle seletada, miks kommunism ei toimi, aga ma ei tea, kas ta sai aru. Vene keel ja ka kirjandus paistab kurdidele lähedane olevat. Ka mu abikaasa oskab vene keelt. Ka mitmed ta söbrad räägivad vene keelt ja see kölab nende suus kuidagi loomulikumalt kui soome keel. Ilmselt vene keel on lihtsalt kurdi keelele lähedasem. Möned sönadki, nagu tshai(tee), zhen(naine) jne on sarnased vene keelele.Pärsia keel on lähedane kurdi keelele. Kurdid oskavad tihti ka araabia keelt, kuigi nad araablasi ei salli.
Saddam Hussein tahtis kurdid massimörvata ja 16.3.1987 kasutas Saddam Hussein Pöhja-Iraagis Halabja väikelinnas gaasirelva. Rynnakus suri kohe 5000 elanikku ja tuhandeid said kannatada. Ellujäänud ei ole saanud humanitaarabi ega rehabiliteeerivat arstiabi ja ei ole tehtud uurimust, kuigi Halabja oli inimlaboratoorium uurimaks gaasirelva toimet inimesele. Helsinkin Sanomates oli artikkel Halabjast pääsenud rasedast naisest, kes elab nyyd Helsingis. Ta kirjeldas ilmekalt, kuidas ta rasedana oli eriti löhnatundlik ja kuidas ta keldris pidi gaasi sisse hingama. Ometi pääses ta mingi ime läbi Soome.

1988 viisid Saddami vöimud läbi Anfall-kampaania: Iraagis peeti kinni 180 000 kurdi, kes jäid teadmata kadunuks. Oletatavasti neid kasutati toorainena bioloogilist relva tootvates tehastes. Saddami kuritööd kurdide vastu on vörreldavad Hitleri juudivaenuga. Hiljuti ilmus Soomes kurdi Riadh Mutana raamat (koostöös soome islamiuurija Marko Juntuneniga kirjutatud) tema teekonnast Saddami vangla surmamöistetute osakonda ja sealt Soome Varissuole, kus ta nyyd oma perega elab. Raamatu pealkiri on "Abu Graib-Varissuo". Abu Graib on Saddami vangla ja Varissuo paik Turu lähistel. Raamatust vöib lugeda Saddam Husseini valitsusaja elust. Selgub,et Saddam tegi ka yhtteist positiivset, eriti kirjaoskamatuse kaotamises ja tema sotsiaalpoliitika ehk polnudki halb, aga köik hyved olid ainult neile, kes olid tema poolt, kuulusid Baath-parteisse. Kes ei olnud tema poolt, oli kohe tema vastu ja kuulus hävitamisele kogu suguvösaga. Seega ehtne diktatuur. Yhes telesaates räägiti Saddami elust. Öpetaja iseloomustas teda kui keskpäraste vöimetega auahnet ja fanaatilist isikut. Ta oli hea pereisa. Ta uskus, et vöitleb öige asja eest. Ja temast kujunes julm diktaator. Kui ta kohtupingis olles väitis, et tema pole tapnud alaealisi, saatis too sama Riadh Mutana, kes kohtuistungit kodus satelliidikanalilt jälgis nagu köik kurdid ja ka mu mees, kohe faksi teele 16aastase vanglakaaslase nimega, kelle tapmise tunnistajaks ta isiklikult oli. Faksile ei saabunud vastust.
Jah, Saddam Hussein oli araablane ja mitte kurd. Kurdidele on islam araablaste poolt peale surutud nagu ristiusk eesti paganatele, geograafiline asend juba tingis islami pealetungi ja see oli vägivaldne. Kurdid olid algselt zarathustralased (tule kummardajad) ja osa neist on jeziidid(eriti Georgias asuvad kurdid).Jeziidid kummardavad Paabulind-Inglit, kes pattu kahetsenud langenud inglina taaslöi vahepeal katkenud maailma. Iraagis on praegu ka kyllaltki suur kurdi kristlaste kogukond. Kurdidel on ilusad värvilised rahvariided, naiste vesti kyljes vöib rippuda kilode kaupa kulda ja naised tantsivad paljapäi. Nende uus aasta saabub 31. märtsil , see on nn. neuroz, kus syydatakse tuled, hypatakse yle tule, tantsitakse kurdi rivitantsu ja lauldakse, peetakse piknikku. Kurdide vanemal pölvkonnal on islami nimed , nagu Ali, Muhammed jne, noorem pölvkond hakkas oma lastele panema vanu kurdi nimesid nagu Kani(allikas), Trifa(kastetilk),Azad(vaba) jm. Nyyd pannakse lastele ka euroopa nimesid nagu Mary jm. Kurdid on kyllaltki heleda nahaga, juuksed on helepruunist mustani. Nende kultuur on kyll islamist möjutatud, aga nad pole muslimid, usuline fanatism ei ole neile omane. Nad hindavad pereelu ja erootika kuulub nende ellu loomuliku osana elust. Alkohol on neile millegipärast kauge, alkohoolikust kurde peaaegu pole. Suitsetajaid kyll leidub meeste hulgas, ma ei tea yhtegi suitsetavat kurdi naist.Vööraste keeltega saavad päris hästi hakkama, haridustase on muidugi söjaoludest tingitult madal. Saddami rezhiimi ajal soodustati ka öpinguis ainult Baath-partei liikmeid. Teisitimötlejaile tehti nii palju takistusi, et öpingud kaotasid mötte. Televisioonis(kurdidel on palju omakeelseid satelliidikanaleid) esineb ka läänes körgema hariduse saanud kurde nagu näiteks dr. Barhan, kes on Ameerika kodakondne ja tegutseb nyyd Iraagi valitsuses körgel kohal. Kurdidel on palju meeslauljaid, kes esinevad televisioonis romantiliste videodega, sageli rahvariietes.Kurdi jalgpallimeeskond tuli sel aastal Aasia meistriks. Kurdid on söbraliku suhtlemisviisiga paljukannatanud ja tulevikult palju lootev rahvas. Nad on oma rahvuskultuuri kangekaelselt säilitanud ja unistavad iseseisvusest.

1 kommentaar:

joanamari ütles ...

aitähh et selgitasid
ega me ei teagi neist midagi
ainult meedia vahendusel kurdi kurikaeltest kuuleme ja siis ongi ettekujutus mingist metsikust rahvast