kolmapäev, 2. märts 2011

KGB EVVK

YLE 1selt tuli dokument DDRi ennemuistsest ajast.
70ndad. Noored vihased mehed, normaalsed mötlevad noormehed, P. ja H.
P. on veendunud, et olemine (yhiskonnaklass) ei määra teadvust.P. on dissident. Ta ei saa seetöttu haridusele ja vöimetele vastavat tööd, on sunnitud olema tööline. Tal on söber H. "Perekonnasöber". H. on STASi mitteametlik abiline, nuhk. H. palub P. kodus luba kirjutada P. kirjutusmasinal yks syyty asjapaber. P. ei taipa keelduda. P. kirjutusmasin on siis tänu H.le STASis tunnistatud. P. kirjutab raamatut pealkirjaga "Mitte nyyd aga varsti", mida plaanib toimetada läände ja seal avaldada. Teos on ohuks sotsialistlikule yhiskonnale. Tänu H. raporteile P. ja tema naine arreteeritakse. H. on kohtus tunnistajana. P. saab 4 ja pool aastat vanglat. Vanglast vabanedes kästakse ta taas tehasetööliseks. Löpuks saab P. siiski loa maalt lahkumiseks.
H. vaevab syymekas, ta kolib teise linna ja löpetab koostöö STASiga.
30 aastat hiljem mehed kohtuvad. H. palub andeks. P. ytleb, et minu kinnisaamiseks töötas 39 agenti, aga ainult yks palub andeks.
Nii H. kui P. kirjeldavad, mis toimus "sees". H. möönab, et alguses oli ta uhke nuhi staatuse yle, kuid tajus peagi töö skisofreense olemuse. P. case järel hakkas ta esitama nöudmisi ka tööandjale ehk STASile: tahanteadamilleksminuraportekasutatakse- stiilis. Ta tunnistab ka et sai töö eest raha. See ei olnud väga suur summa.
P. kirjeldab, kuidas ta vanglast vabanedes enam kedagi ei usaldanud: kodu oli minu kindlus, ma ei suutnud luua suhteid, ei usaldanud enam kedagi.


Kuidas oleks selline dokument ETVs?

Veel on need inimesed elus aga varsti enam ei ole...

KGB EVVK .... nagu ytles mu soome koolis käiv teiniealine tytar. Ei Vois Vähempään Kiinnostaa....

Nali.

See ju oli meie elu ennemuistsel aal...punaste lippude lehvides...kui me ei vöinud teada miks meile tuldi kylla miks istuti samasse kohvikulauda miks poeti samasse voodisse...

Miks?