laupäev, 14. juuli 2007

Mina ja 2M

See lugu on armastusest. Päris kindlasti.
Ehk oleks õigem pealkiri: 2M ja mina. 2M on siiski tähtsam isik kui mina. Anyway.
2M on köhukas habemik. Vähemasti enamasti on ta olnud selline. Vahel on ta ju ka habeme maha ajanud ja ka köhust sai ta yhtäkki lahti. Lihtsalt köhnus.Nagu temaga köik head ja halvad asjad lihtsalt juhtuvad, nii juhtus ka see tema kujumuutus. Teeb lausa kadedaks. Ei dieedi pidamist ega harjumuste remonti, ei soovi ega plaani, lihtsalt....Korraga oli ta köhn. Köhn 2M. Kui kysisin, kuidas ta seda tegi, vastas ta, et ölut jöi. Mystiline. Nagu paljud muudki aspektid 2M elus.
Tegelikult usun ma, et 2M ei olegi tegelikult 2M, kuulus linlane, kiimas kunstikahmaja, kulunud kukepykstes miljonär, tegelikult on ta bodhisatva, kunsti kaitselmus, väga vana ja valgustatusele väga lähedale jöudnud hing. Veel yks samm ja...2M lahtub Valgusesse.
Önneks on see samm veel astumata. Tal ei näi olevat ka kiiret piiri yletamisega.. 2M on önnelik oma praeguses maailmas. Ta rahmeldab päev otsa oma 2M tegemisi ja loeb öhtul enne magama jäämist öhtupalvet. On ju räuskav boheem 2M pärit siivsast luterlikust kodust.
Horoskoobilt on ta Kuke aasta Skorpion. Kiitlemine on ta eluvorm ja "kukekad" välisvorm. Kord viisime mina ja 2M hea naistuttav Maaja mehe pykse ostma. Valisime välja moekad normaalsed igapäevased praktilised taskutega pyksid. Et ta ometi neid "kukekaid" ei kannaks. 2M innustus meie suureks kergenduseks uute pykste ostmisest ja peagi olid tal korralikud pyksid jalas. 2M oli koguni uhke oma uues varustuses ja ka mina ja Maaja tundsime end kangelastena, olime enda arust lausa ajaloolise teoga hakkama saanud. Kui ta nyyd soostuks ka vesti ostma... Aga ei, siin seisis myyr. Vestid 2Mle ei meeldi ja vesti ta ei ostnud. Ja pyksidki olid tal juba möne nädala pärast sellise väljanägemisega, nagu oleksid need saja-aastased, auguliseks pölenud tubakasädemeist ja vöidunud. Samal pöhjusel, piibu töttu, ei pysi puhtana ka tema kirjutuslaud, see on alati nögine. Ja pyksid peavadki 2M meelest "kukekad" olema, siis ei saa ju otsad mustaks. Seega, ylimalt impulsiivne ja praktilistes asjades abitu 2M on oma veidral viisil ka praktiline. Ehk on see "kukekate" lembus seletatav sellega, et ta Kuke aastal syndinud on.
Me kohtusime yle kahekymne aasta tagasi. Ja nyydseks juba 26 aastat on 2M olnud osa mu elust. Milline osa? Kes on ta mulle ja kes olen mina talle? Ilmselt YKS PALJUDEST mölemas suunas, nii tema mulle kui mina talle. Ja siiski...YKS.
Number YKS on 2Mle Poetess nr.1. Teda Kättersaamatut Körgust on ta aastakymneid yritanud, teadagi asjata. Poetess on abielus. Punkt. Number KAKS on yks öbluke boheem, kes teda ei taha. Aga 2Mle meeldib ta keha. 2Mi ideaal on väike köhn pikajuukseline neidis. Seega , minul kyll shansse pole. Olen suurekasvuline naine. Kunagi olin köhn poisipea. Aasta tagasi olin lopsakas blond.
Nyyd olen vaskpunane paksuke.
2M on teinud meeleheitlikke katseid ykski naiolevus röngastada. Nöuka ajal kysis ta kord igalt oma tuttavalt, keda tal on palju, yhe ainsa rubla ja sai sel viisil sörmuste raha kokku. Avaldused olid sees, aga neiu X jättis perbyroosse tulemata. Ilmselt pidas kogu lugu pulliks. 2M puhul ongi nii, et köik muutub kätte pulliks naljaks. Kuigi köik on tegelikult ka tösine ja siiras. Kindlasti 2M tahtis väga perekonda. Kui ta minule 2003 suvel Pärnus näituse avamisel avalikult abieluettepaneku tegi, siis ta enam abielluda ei tahtnud. Ta oli jöudnud juba sellisesse etappi.
Me pidasime kellegi X inimese aias kihluspeo maha ja läksime lahku. Mina Soome ja tema tagasi koju oma hindamatu maalihunniku otsa.
2M on hariduselt raamatukoguhoidja ja kutsumuselt kunsti kollektsionäär. Ta on NÄHTUS. Tal on kuulsate eesti ja ka välismaalastest kunstnike töid. Nöuka ajal kogus ta Piiterist emigreeruvate juutide, kes ei saanud enamust oma töödest kaasa vötta, töid ja mönedki neist tollal algajatest on tänaseks läänes ilma teinud. Seega on tal töid, mis mönel oksjonil maksaksid ...ei tea... igatahes terve varanduse.Yks tippudest 2M kollektsioonis on muidugi Kabakov. Talle on kogemata ja ka teadlikult kingitud aardeid. Kui 2Mlt kusida, kuidas ta selle vöi tolle harulduse sai, hakkab ta jutustama umbes nii: ja siis ta ytles, kas ma vöin teile, härra, kinkida.... Geniaalne. 2M on nähtus, kel on anne saada kingitusi. See on tal vaimne anne. Imetlust äratab ka see, et ta on oma kollektsiooni töepoolest isiklikul lihasjöul kokku tassinud. Maalid on vahel vägagi suured ja autot 2Ml pole.
2M armastab kunsti ja kunstnikke ja nemad teda. Kindlasti suudaks ta magistritöö mönel lähikymnendite eesti kunsti teemal ära kaitsta. Tal on haruldane faktimälu ja peen esteetiline taju. Tema kollektsioon on 2M nägu. Kuulsate professionaalide tööde körval on seal ka väärtusetut, aga ometi on tajutav läbiv joon, 2M aura valgustab tema kogusse sattunud erinevate kunstnike töid. Ta oleks nagu pihiisa, kes vaatab kunstnike deemoneid ja sellega vabastab kunstihinged vaevast. Tänaseks on juba auasi olla 2M kollektsioonis esindatud kunstnik. 2M elutöö sai väärilise hinnangu 2003 kevadel, kui ta sai Aasta Mänedzheri tiitli naabrite lätlaste kunsti eksponeerimise eest Tartus. Mina koos tollal 4 aastase tytrega olin 2M kaaslaseks auhinna vastuvötul. Ma tean, et ta oleks meeleldi esinenud Poetess nr.1 seltskonnas, aga juhtus nii, et mina sattusin sinna. Oleks ta mulle vaid ytelnud, et ootab teist kaaslast! Aga ta ei ytelnud ja mul loksus alles hiljem kohale. See auhinna vastuvötmine oli vöimas. Kogu Vanemuise saal oli kui yks hing ja 2M lavastatud hyyd:Laine, aga mina! kajas veel kaua mu peas. See oli allusioonidega lavastus. Laine oli tollase linnapea eesnimi. Samas vihjas see hyye ka 2M legendaarsele purskkaevusuplusele raamatukogu ees (sealgi direktor Laine) ja yldse sellele 2Mle, kellesse vöimud aastakymneid kui ohtlikku ADHD lapsesse suhtunud. 2M ja KGB oleks veel omaette teema, aga sellel ma siin ei peatu. Ma kirjutan ju teemal mina ja 2M.
2M kinkis mulle kleidi. Tumesinise avara dekolteega ja sametpassega kleidi. Sobib mulle hästi. Ma olin yllatunud, kui vaadates filmi Modiglianist avastasin, et see kleit meenutab nii väga kleiti, mille Modigliani varastas ja kinkis Jeannele. 2M on eelmistes eludes kindlasti kunstiga seotud olnud.
2M kogub kunsti ja tema vanem vend mingit tehnilist jura, mingeid asju, millest ma ei tea, mis need on. 2M vanemate kolmetoalises räämas korteris, milles raamaturiiulid on ainsad korras asjad (on ju 2M elukutseline bibliograaf), on Manalasse vajunud vanemate abieluvoodi täis seda 2M venna jura. Muu korter on aastaid (ilmselt ema surmast saati) koristamata. Köikjal vedeleb kunsti. Ma pyydsin seal koristada, seinu pesta, aga vee arve läks nii suureks, et 2M kohkus ja loobus projektist. Juba ema elu ajal ei lubanud 2M teda äkki enam oma tuppa koristama. Ta saagis kushetil jalad maha ja magab nyyd pöranda lähedal jalgadeta kushetil. Ta teinud seda T. Vindi eeskujul, kes samuti harrastab oma kodus boheemlikku idamaist vooditut stiili. Öölauaks voodi körval on tal maalihunnik. Sellele viskab ta oma röivad. Ja sinna heidavad ka ta kaaslased oma kama, kui tal neid juhtub olema(öigupoolest on tal söbrannasid yllatavalt palju). 2M oli nöus minu koos tytrega enda juurde elama vötma, mul oli äsja Supilinna kodu maha pölenud, aga ta ei soostunud seda vanemate voodit koli alt tyhjendama ja arvas, et lapse peaksin panema magama maalihunniku otsa. Kuna 2Ml lapsi pole, siis ei tulnud ta möttele, et lapsel oleks oma voodit vaja. Nii me siis jölkusime yhe suve koos mööda näituste avamisi ja jöime palju punast veini ja armastasime teineteist, kuni ma sain tööotsa Soome.