esmaspäev, 1. september 2008

Armi Anja Orvokki Aavikko (1.09.1958 -2.01.2002)

Armi syndis vaesesse ja paljulapselisse peresse, kus isa alkoholilembus varjutas elu. Tal oli 4 öde ja yks vend. Armi oli prillikandja ja äraoleva loomuga tydruk, kirjutas luuletusi nagu ta öde Arjagi, kes löpetas elu enesetapuga aastal 1992(mis oli tollal 34 aastasele Armile suureks löögiks).Armi alustas noorena leivateenimist lillekaupluses abilisena. Armastus lillede vastu kestis läbi elu, hiljem käis ta ikebana kursusel ja harrastas metsaretkede leidudest kunstiliste asetelmade tegemist.
Tundub, et haridustee jäi tal lyhikeseks, kuigi tähelend viis körgele.Öde esitas Armi missikandidaadiks 1977 aastal ja missikroon viis 18 aastase Armi estraadilavasid vallutama. Nimelt oli estraaditäht Danny alias Ilkka Johannes Lipsanen, synd.1942, 1972.aastast abielus kaunitarist ärinaise Liisaga,3 lapse isa, juba enne missivöistlusi kokku leppinud, et tulev miss esineb tema Danny-shows. Kohtumine sai saatuslikuks. Danny nägi Armis muusikalist annet ja valgust, mis, tema enda sönul, kestab yle sugupölve, ja ta ei eksinud. Kuigi Armile langes osaks palju kriitikat ka lauluoskuse (vöi oskamatuse) pärast, vallutas ta siiras ja syyty välimus (mis oligi tema olemus, teda nimetatakse tänaseni lööpides ingliks)ja kirgas lauluhääl rahva sydame. Juba samal 1977 aastal aprillikuus laulsid Armi ja Danny duetina "Tahdon olla sulle hellä", mis saavutas enneolematu populaarsuse. Tantsupörandal laulsid mehed partnerile körva:tahdon olla sulle hyvin hellä...See oli rohkem kui hit. See oli nähtus. Juba septembriks oli plaati myydud yle 10 000 eksemplari ehk kulda.
Esinemisi ja hitte sadas kui taevast. Masin oli käima lykatud ega tahtnud peatuda. Esinemised olid 2 kuud ette välja myydyd. Armi ja Danny olid esimesed soome artistid, kes kasutasid lavashows laserit (maailmas kolmandad).
Mis siis oli ja mida ei olenud kahe muusiku suhe? Sellest vöiks kirjutada romaani. Armi ema Anja ytleb, et ta haistis suhte iseloomu ja tema arvates Armi ootas aastaid Dannylt vastust. Danny väidab, et neil ei olnudki abiellumise paineid, et ta pyydis oma peret hoida, et armastus Armi vastu oli talle koorem ja et nad ei saanud 18 aastat kestnud suhet lihtsalt löpetatud,jäid teineteise löksu.
Psyhholoogid peavad Armi söltuvussuhet tema noorusest tingituks. Danny oli toetav kolleeg, kindlasti ka isalik ja hoolitsev, aitas toime tulla ootamatult kaela sadanud avalikkusepainetega. Armil puudus muusikaline haridus, Danny oli talle nii öpetaja, söber, kolleeg kui ka armastatu. Armi rääkis alati lugupidamisega Danny naisest (kui tark naine on Dannyl!) ja oli löpuni andestav ja andekspaluv.
Armi nägi odesid ja söpru abiellumas ja lapsi saamas ja teadis, et temale seda önne ei ole antud...Armi armastas lapsi, tegi koguni lastele möeldud show ja plaadi(Armi&Lemmikkit).
Danny ja Liisa abielu lahutati 2005 aastal(3 aastat pärast Armi surma ja peaaegu 10 aastat pärast suhte löppemist) ikkagi ja peapöhjuseks arvatakse ikkagi Armi ja Danny suhet ja Danny kaotas lahutusega miljoni vöi sinna kanti.
Armi ja Danny suhe löppes aastal 1996.
Armi viimased eluaastad olid alkoholilembesed.
Ta suri kopsupäletikku.
Kas Armi oli Danny saatus vöi oli Danny Armi saatus?
Kas Armil ei olnud saatust?
Temal löppes jöud.
Inglid ei saa olla kaua selles maailmas.
Täna oles ta saanud 50 aastaseks.
Iltalehes 16.08.2008 seletab Danny veel kord yle oma versiooni.
Meedia meenutab inglit.