kolmapäev, 7. mai 2008

Sünnipäev

Synnipäev kingituste, önnitluskaartide, kartulisalati ja tordiga on synnipäev eesti moodi. Alles välismaal elades hakkad tajuma, millestest asjadest eestlane olemine koosneb.
10 aastat Eestis elanud soome ajakirjanik Leena Hietaneni väide, et Nöukogude okupatsioon Baltikumis on myyt ja et venelaste olukord Eestis on apartheid, mida Postimehest lugesin ja ka kommenteersin,on muidugi äravusttekitav ja vihastamapanev.
Eesti venelaste soovimatus elada EV kodanikena, milleks neil on köik vöimalused, on tingitud kahetsusväärsest psyhholoogilisest barjäärist, mida Venemaa poliitikud ei raatsi jätta öhutamata. Ja Konstantin Päts kindlasti ei loovutanud Eestit Venemaale, käitus vaid sinisilmselt lubades Vene armeele tugipunkte Eestis. Venelane oli see, kes lepingust kinni ei pidanud.
Soomes elades kohtan tihti venelasi. Soomes nad saavad aru, et soome keele oskus ja soome kodakondsus on kasuks, Eestis miskipärast ei saa. Ei ole eesti keel neile raskemini omandatav kui soome. Eesti on demokraatlik riik nagu Soome. Kodanikud on vördöiguslikud. Ja eestlased on söbralik rahvas. Valmis aitama iga venelast eesti keele öppimisel.
Soome presidendil Tarja Halosel on lastele möeldud netilehekylg. Www.lastenpresidentti.fi Seal ta ytleb, et öpib vene ja eesti keelt, et naabreid paremini möista.
Minagi elan välismaalasena Soomes. Ma pyyan igati oma soome keele oskust arendada.